ISOPLUS ja Fortum yhteistyössä: maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti on käynnissä

Microsoft julkisti maaliskuussa 2022 rakentavansa Suomeen uuden datakeskuksen, jonka yhteyteen Fortum luo historiallisen suuren hukkalämmön talteenottojärjestelmän. ISOPLUS auttaa Fortumia tässä ainutlaatuisessa hukkalämmön talteenottoprojektissa toimittamalla ensiluokkaiset materiaalit sen rakentamiseksi.

Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti, jossa datakeskuksen palvelemien jäähdytyksestä syntyvä hukkalämpö kierrätetään kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Tarkasti harkitut datakeskusten sijainnit, huolella suunniteltu kaukolämpöputkisto ja tuulisähkön hyödyntäminen vähentävät alueiden kaukolämmityksen hiilidioksidipäästöjä noin 400 000 tonnia vuodessa.

ISOPLUS on toiminut pitkään Fortumin yhteistyökumppanina Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueen kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkon vuosirakentamisessa.

“Espoon datakeskusalueen DN700-kaukolämpölinjaan ISOPLUS toimittaa venttiili- ja putkielementit. Kirkkonummen datakeskusalueen DN700-kaukolämpölinjaan ISOPLUS toimittaa venttiilielementit.”, kertoo Fortumin verkkopäällikkö Teemu Mäki.

 

 

Huolellinen suunnittelu ja saumaton yhteistyö projektin onnistumisen takeena

ISOPLUS on vuosien yhteistyön aikana vakuuttanut Fortumin tietotaidollaan ja oli siksi luottovalinta kumppaniksi Fortumin historian suurimpaan projektiin.

“ISOPLUS valikoitui materiaalien toimittajaksi tuotteiden laadukkuuden, kustannustehokkuuden ja toimitusvarmuuden vuoksi. Useita vuosia kestäneen kumppanuuden ja hyvien kokemuksien myötä valinta oli Fortumille helppo.”, Mäki kertoo.

ISOPLUSsan pitkä kokemus alalta näkyy esimerkiksi kaukolämmön erikoisvalmisteisten osien määrittämisessä projektin aikana.

”Yhteistyö on ollut sujuvaa ja yhteydenpito asiakkaaseen on ollut hyvällä tasolla. Lisäksi olemme saaneet hyvin tukea erikoisvalmisteisten osien määrittämiseen ja tilaamiseen. Esimerkkinä DN700-palloventtiilien sekä niihin asennettavien toimilaitteiden määrittäminen.”, Mäki kertoo.

Fortumin puolelta odotetaan, että yhteistyö jatkuu yhtä sujuvana kuin tähänkin asti.

”Toivomme myös, että maailmanpoliittinen tilanne ei vaikuta materiaalien saatavuuteen. Fortumin datakeskushankkeiden kannalta materiaalien saatavuus on prioriteetti numero yksi, koska projektilla on iso vaikutus Fortumin kaukolämmöntuotannon muuttumisesta hiilineutraaliksi.”, Mäki kertoo.

 

Yhteistyö jatkuu

Myös vuonna 2023 tapahtunut yrityskauppa, jossa ISOPLUS hankki Uponor Infralta kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen esieristettyjen putkijärjestelmien valmistuksen, vahvistaa yhteistyötä yritysten välillä.

”Odotamme, että yrityskaupan myötä pääsemme kokeilemaan ISOPLUSsan tuotevalikoimaa myös putkielementtien jatkosten osalta, koska Fortumin verkoilla olemme yleisesti käyttäneet paikalla tehtyjä jatkoksia pellillä ja kutisteella, holkkien sijaan.” Mäki kertoo.

Massiivisen hankkeen suunnitteluun on käytetty vuosia ja siihen on osallistunut kaupunkeja, kuntia, asiantuntijoita ja muita yhteistyökumppaneita. Projektin käytännön toteutus ja kaukolämpöputkien sekä venttiilien ensimmäiset toimitukset alkoivat syyskuussa 2023. Koko projektin keston arvio on noin 2,5 vuotta.

“Meille on kunnia tarjota asiantuntemuksemme Fortumin tueksi tähän ainutlaatuiseen ja vihreää siirtymää merkittävästi vauhdittavaan projektiin”, kertoo ISOPLUSsan myyntipäällikkö Matti Luomahaara.