ISOPLUS är en ledande leverantör av förisolerade rörsystem för fjärrvärme och fjärrkyla. Detta gör företaget till en nyckelspelare inom den gröna omställningen, eftersom värme som återvinns och lagras på olika sätt från olika källor måste överföras genom ett nätverk av fjärrvärmerör, genom vilka den insamlade spill- eller lagringsvärmen överförs till användarna.
ISOPLUS förser dig med högkvalitativa produkter märkta med Nyckelflaggan och förstklassig kundservice. Till exempel har avtalskunder en egen utsedd kontaktperson och all service, även leveranserna, fås på både finska och svenska.
Den gröna omställningen har lett till en kraftig ökning av produktionen av olika former av förnybar energi. Att balansera energiproduktion och energiförbrukning har blivit en utmaning – och lösningen är fjärrvärmenätet.
”Det är svårt att se hur den gröna omställningen skulle fungera utan fjärrvärme. Fjärrvärmens styrka är dess flexibilitet och förmåga att använda både ny och gammal teknik och att distribuera energiflödet till de som har behov av det. Som leverantör av förisolerade rörsystem för fjärrvärme och fjärrkyla bidrar vi till den övergripande hållbarheten och den gröna omställningen från många olika perspektiv genom våra kunder”, säger Jari Vataja, VD för ISOPLUS Suomi Oy.
ISOPLUS Finland Oy är en del av ISOPLUS Group, den största tillverkaren av förisolerade rörsystem i Europa.
”Det är svårt att se hur den gröna omställningen skulle fungera utan fjärrvärme.”
Elektricitet från förnybara källor är billig och ibland till och med gratis. Tillfälliga överskott av el kan fångas upp på ett kostnadseffektivt sätt, till exempel genom elpannor med värmelagring, varifrån den distribueras via fjärrvärmenätet vid förbrukningstoppar.
”Eluppvärmda värmeanläggningar, för att hantera störningar är en tydlig ny trend i branschen. Värmepannor på 3 MW som kan reagera på störningar med mycket kort responstid, har kommit in på marknaden. Användningen av eldrivna värmepannor kan därmed stabilisera tillgången på energi vid störningar och samtidigt bidra till lönsamheten”, säger Matti Luomahaara, försäljningschef.
Fjärrvärmenätet är också idealiskt för återvinning och distribution av spillvärme. Värmelagring är enkelt jämfört med ellagring. Spillvärme kommer från en mängd olika källor, bland annat byggnader, datacenter, industri och avloppsvatten.
”Vätgasanläggningar kommer också att vara intressanta för oss, eftersom de genererar mycket spillvärme som behöver återvinnas”, säger Vataja.
Normalt flödar upp till 120-gradigt vatten i ett fjärrvärmenät, men allt fler går över till lågtemperaturnät för att minska värmeförlusterna. Lägre nättemperaturer är också enklare att producera med värmepumpar.
“Efter en värmeväxlare, på lågvärmesidan, används ofta flexibla rör som vi tillverkar, men de kan också användas på själva fjärrvärmesidan. Begränsningen är de flexibla rörens mindre dimensioner, vilket innebär att det inte kan användas för stora nät, men särskilt för husanslutningar är det lättare att ansluta hus till fjärrvärmenätet med flexibla rör. Speciellt hus med golvvärme är lämpliga för anslutning till ett lågtemperaturnät”, säger Magnus Lönnberg, försäljningschef.
Det flexibla värmeröret levereras i en rulle och en rulle kan innehålla upp till 350 meter rör. Det innebär att det behövs mycket färre rörskarvar för att bygga nätet, och det går snabbare och är billigare att bygga nätet än med styva fjärrvärmerör.
”Våra huvudprodukter är fortfarande styva fjärrvärmerör, som vi har tillverkat i Vasa sedan 1976. Standarden har varit densamma under ganska lång tid, men miljöaspekten och koldioxidavtrycket har blivit mer framträdande. Vi arbetar själva för att göra våra produkter alltmer hållbara. Därför tog vi ifjol fram miljövarudeklarationer (EPD) för våra fjärrvärmerör. Genom den för vi diskussioner med våra kunder om hur vi kan arbeta tillsammans för att få fram mer hållbara och miljösmarta produkter. Energicertifieringen enligt ISO 50001 innebär också att vi kontinuerligt förbättrar effektiviteten i produktionen”, säger Jan-Erik Svarven, produktchef.